Solemnitatea Nașterii Domnului este pentru toți oamenii de bunăvoință prilej de bucurie, stare de spirit care a caracterizat din plin și comunitatea noastră parohială.
După ce corul parohiei, prin minunatele colinde pe care le-a interpretat la concertul dinaintea Liturghiei, ne-a ajutat să intrăm în atmosfera sărbătorii, bucuria noastră a fost întregită de faptul că Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun a fost prezidată de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București. Alături de preoții parohiei, la altar a fost și Părintele Gabriel Popa, Secretar eparhial. Preasfințitul a venit în mijlocul comunității noastre aducându-ne vestea cea bună a Nașterii Domnului. Amintind că 25 decembrie este și ziua de naștere a Fericitului Vladimir Ghika și plecând de la unul din gândurile Monseniorului, PS Cornel ne-a îndemnat să experimentăm în aceste zile de Crăciun, dar nu numai, bucuria de a dărui, iubirea autentică față de aproapele și generozitatea.
În Ziua de Crăciun, după Liturghia de la ora 9, a fost prezentată sceneta despre nașterea Domnului și copiii l-au primit pe Moș Crăciun, iar la Liturghia de la ora 11, părintele paroh ne-a îndemnat din nou să-i dăm lui Isus posibilitatea să se nască în inimile noastre, în mod sacramental, pentru că doar în felul acesta este cu adevărat Crăciunul.
Crăciunul este doar o zi pe an, dar, așa cum am fost îndemnați prin cuvintele de învățătură din noaptea și din ziua de Crăciun, trebuie să încercăm să prelungim bucuria Nașterii Domnului în inimile și în viețile noastre!
Fotografii realizate de Bogdan Moisa și Laurențiu Strătescu
Solemnitatea Neprihănita Zămislire are o semnifcație deosebită pentru comunitatea noastră parohială. Este al doilea an consecutiv, când în ziua de 8 decembrie, un fiu al comunității primește slujirea diaconală, în Catedrala „Sfânta Fecioară, Regină”, din Iași, prin impunerea mâinilor Presfințitului Petru Gherghel, Episcop de Iași.
La această sărbătoare, alături de familia naturală, au fost prezenți părintele paroh Mihai Mărtinaș, părintele Andrei Dumitrescu, și el fiu al comunității, și un grup de enoriași din comunitate, care au avut ocazia și bucuria să-l însoțească cu rugăciunile lor pe noul diacon, unindu-se în rugăciune și cu cei rămași acasă.
La încheierea celebrării liturgice de la Iași, cei prezenți i-au urat viitorului preot mult har și dar dumnezeiesc, îndemnându-l să privească în jurul lui cu ochii lui Dumnezeu, fără teamă și plin de încredere în Providența divină.
Dumnezeu să-i dăruiască statornicie în vocația lui, păstorire înțeleaptă, responsabilă, cu multă smerenie și înțelegere!
PĂRINTE DIACON MARIUS, DUMNEZEU SĂ DUCĂ LA ÎNDEPLINIRE LUCRAREA SA BUNĂ PE CARE A ÎNCEPUT-O ÎN TINE!
(Francisca Kobielski)
Pe 29 octombrie, comunitatea noastră a trăit un eveniment deosebit: SĂRBĂTOAREA FAMILIILOR. 27 de familii care anul acesta împlinesc o vârstă rotundă de la celebrarea căsătoriei lor au participat la Sfânta Liturghie solemnă, în cadrul căreia și-au reînnoit jurămintele.
Familiile sărbătorite au intrat în biserică în procesiune, împreună cu ministranţii şi cu parohul comunității, părintele Mihai Mărtinaș.
În predica sa, pornind de la imaginea casei care după o anumită perioadă are nevoie de renovare sau de mici retuşuri, părintele le-a reamintit celor prezenți cât de importante sunt în viaţa de familie momentele de sărbătoare, gesturile simple, răbdarea reciprocă... - care pot face retuşurile necesare „pentru a scutura praful și a reînnoi atmosfera familiei”. Apoi, preluând din discursul pe care Papa Francisc l-a adresat la întâlnirea cu logodnicii, în 2014, părintele a spus: „O viaţă de familie sănătoasă cere folosirea frecventă a trei expresii: TE ROG!, MULȚUMESC!, IARTĂ-MĂ!. Aceste cuvinte deschid calea pentru a trăi în pace în familie. Sunt cuvinte simple, însă nu atât de simple atunci când trebuie puse în practică. Ele cuprind o mare putere: au puterea de a păzi casa, chiar și în fața miilor de greutăți și încercări. Lipsa lor, în schimb, deschide treptat unele fisuri, ce pot duce chiar la prăbușirea ei. Aceste cuvinte cheie ale familiei sunt cuvinte simple prin care se poate intra în iubirea familiei, pentru ca în familia să fie bine”.
După predică a urmat momentul reînnoirii jurămintelor: vizibil emoţionaţi, soții sărbătoriți și-au dat mâna dreaptă și au promis din nou, în fața lui Dumnezeu și a comunității, ceea ce în decursul anilor au încercat să trăiască în viața lor de căsătorie: iubire, respect, fidelitate, sprijin în orice situație.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a oferit fiecărei familii sărbătorite o diplomă aniversară și flori – în aplauzele pline de căldură ale „familiei de familii”, care este comunitatea noastră.
În casa parohială, cele 27 de familii au avut ocazia să continue sărbătoarea și să se felicite reciproc.
Fotografii realizate de Bogdan Moisa
La sfârșitul acestei săptămâni, a avut loc o nouă ieșire a comunității noastre la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți, de la Ciofliceni (Snagov).
Pentru că suntem în luna octombrie, Luna misiunilor, prima întâlnire tematică a fost dedicată mărturiei Doamnei Mădălina Haidemak, enoriașă din parohia noastră, care, așa cum a mărturisit, a avut harul de a trăi timp de șase luni o experiență misionară în Kenya. Dumneaei ne-a vorbit despre realitățile acestei ţări, despre bogăția de valori spirituale în ciuda sărăciei materiale, despre munca plină de dăruire pe care preoții din Arhidieceza de București o depun aici pentru a se îngriji de formarea umană, în domeniul spiritual și educațional, a tuturor: copii, tineri, familii și persoane în dificultate.
Tema celei de-a doua întâlniri a fost „Necesitatea formării în credinţă a adulţilor”, în cadrul căreia, părintele Mihai Mărtinaş, parohul comunităţii noastre, ne-a explicat cât este de importantă catehizarea adulţilor, încercând să trezească în cei prezenţi dorinţa de a participa constant la întâlnirile catehetice din parohie. Pentru că, dacă nu beneficiem de o catehizare permanentă, dacă nu ne preocupăm de o formare permanentă în credinţă „nu putem să dăm lumii ceea ce nu avem în inimile noastre; nu putem să dăm mărturie despre ceva ce nu înţelegem sau de-a dreptul nu cunoaştem. Nu putem să ne creştem copiii într-o credinţă pe care nu o înţelegem şi nu o iubim. Nu putem să aducem lumină în această cultură întunecată, dacă noi abia vedem”. Aşadar, „trebuie să ne cunoaştem credinţa, crescând în înţelepciune şi în har de-a lungul întregii noastre vieţi”.
În Parohia noastră, din anul 2007 activează surorile din Institutul Fiicele Milostivirii şi ale Crucii, Institut de viaţă consacrată înfiinţat de Slujitoarea lui Dumnezeu sora Maria Rosa Zangara, în anul 1892, în Italia. Carisma Institutului este adorarea Pătimirii mântuitoare a lui Isus şi exercitarea celor 7 opere de milostenie trupească şi a celor 7 opere de milostenie sufletească.
Ziua de 14 septembrie - sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci - pentru Institutul Fiicele Milostivirii şi ale Crucii are o semnificaţie deosebită, întrucât Sfânta Cruce este sărbătoarea Institutului şi modelul spre care este chemată fiecare soră, prin harul lui Dumnezeu.
Pentru a marca această sărbătoare, în fiecare an surorile propun comunităţii parohiale în mijlocul căreia îşi desfăşoară activitatea, precum şi celor interesaţi, trei zile de pregătire spirituală, prin rugăciuni şi predici tematice care să prezinte aspecte din misterul Crucii, precum şi din importanţa acestuia pentru mântuirea întregii omeniri. Şi în acest an, cele trei zile de pregătire spirituală au fost marcate de prezenţa tainică a Crucii, care nu împovărează viaţa noastră, ci ne poate conduce la o unire mai deplină cu Cristos cel părăsit şi suferind pentru răscumpărarea noastră, dar triumfător asupra morţii şi a păcatului tocmai prin lemnul dătător de viaţă al Crucii sale. Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a reprezentat o încoronare a mulţumirii şi recunoştinţei noastre faţă de darul gratuit al mântuirii.
După trei zile în care, printr-un program spiritual intens, am avut ocazia să ne pregătim pentru sărbătoarea hramului, marți, pe 15 august, în Solemnitatea Adormirea Maicii Domnului, am trăit cu suflete primenite și cu inimi pline de bucurie sărbătoarea comunității noastre.
Sfânta Liturghie solemnă de hram, care a fost celebrată la ora 18, a adunat în jurul altarului mai mulți preoți diecezani și călugări din Arhidieceza de București. Cuvântul de învățătură a fost ținut de către Părintele Robert Petrișor, fiu al comunității.
Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de mulțimea mare a credincioșilor care au participat la Liturghie, de cântările corului, de biserica împodobită.
Înainte de binecuvântarea finală a fost reînnoită Consacrarea comunității la Inima Neprihănită a Mariei, apoi cei prezenți s-au rugat pentru obținerea Indulgenței plenare, cu ocazia hramului.
La finalul celebrării, Părintele paroh i-a mulțumit Bunului Dumnezeu și Sfintei Fecioare, preoților care au fost prezenți la Sfânta Liturghie, tuturor persoanelor care au pus suflet pentru ca sărbătoarea comunității noastre să fie atât de frumoasă.
Sfânta Liturghie solemnă de hram s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă și a fost urmată de o agapă frățească.
Fotografii realizate de Bogdan Moisa
Prima Sfântă Liturghie pe care Părintele Robert Petrişor, fiu al comunităţii noastre, a celebrat-o duminică, 2 iulie, în biserica noastră parohială.
Fotografii realizate de Bogdan Moisa
În perioada 19 - 25 iunie, în parohia noastră s-a desfășurat programul Vara împreună, în cadrul căruia copiii au cântat, s-au rugat, au participat la momente de cateheză și la diferite activităţi creative şi recreative, la scenete, jocuri, ateliere.
Personajul care i-a însoțit pe copii în această aventură este Marcellino pane e vino, un băiețel de 6 ani, care a fost abandonat la poarta unei mănăstiri și a fost crescut de 12 călugări franciscani.
În fiecare zi, aventura la Vara împreună și povestea lui Marcelino au continuat cu bucurie, cu multă veselie, cu voie bună, cu momente cateheze!
Duminică, pe 21 mai, comunitatea noastră a îmbrăcat din nou haine de sărbătoare: în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11.00, 20 de copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în inimile lor. Evenimentul a fost încununarea celor opt luni de pregătire, pe care copiii au parcurs-o pentru acest moment deosebit din viața lor de credință. Sâmbătă, în ziua anterioară evenimentului, copiii au fost examinați și s-au spovedit, alături de părinții lor, apoi au pregătit sărbătoarea de a doua zi.
Duminică, în cuvântul de învățătură, părintele paroh i-a îndemnat pe părinți să fie exemple demne de umat pentru copiii lor în ceea ce privește trăirea credinței și i-a încurajat să colaboreze în continuare cu Biserica pentru educarea religioasă a copiilor spunând că „Familia și Biserica trebuie să stea de o parte și de alta a copiilor, ca să-i susțină, să-i ajute să crească drepți, frumoși, să nu se clatine. Familia și Biserica pot fi scutul care-i protejează pe copii, echipa care-i pregătește să facă față pericolelor de tot felul, la care sunt expuși în fiecare zi”. Pe copii i-a îndemnat să nu se lase „molipsiți” de colegii și de prietenii lor care nu merg la biserică și i-a încurajat să-L primească cât mai des pe Isus în inimile lor.
Pe 13 mai, când Biserica a sărbătorit aparițiile Sfintei Fecioare Maria la Fatima și, totodată, centenarul aparițiilor, în parohia noastră a fost celebrată Ziua bolnavului. În mod obișnuit, Biserica celebrează această zi pe 11 februarie, în sărbătoarea Sfintei Fecioare de la Lourdes. Așteptând ca vremea să fie prietenoasă pentru ca destinatarii sărbătorii să ajungă mai ușor la biserică, în parohia noastră s-a ales pentru acest eveniment o altă sărbătoare mariană. Astfel, ieri, la Sfânta Liturghie de la ora 18.00, ne-am rugat pentru și împreună cu cei aflați în suferinţă și cu vârstnicii din parohie. Aceștia, prin disponibilitatea unor persoane de bunăvoință, au fost ajutați să ajungă la biserică pentru a participa la celebrarea dedicată lor.
Părintele Mihai Mărtinaș, parohul comunității, și-a început cuvântul de învățătură amintind că anul acesta se împlinesc 25 de ani de când Papa Ioan Paul al II-lea instituia, în luna februarie 1992, o Zi Mondială a Bolnavului, pentru a sensibiliza comunitatea creștină și societatea civilă față de cei aflați în suferință.
Pe 6 și 7 mai, șaizeci de persoane din parohia noastră au ales să petreacă două zile împreună în oaza de pace și de liniște sufletească pe care o oferă Sanctuarul marian diecezan Sf. Fecioară Maria de pe Muntele Carmel, de la Ciofliceni (Snagov), al Mănăstirii Părinților Carmelitani Desculți.
Deși ploaia abundentă care a întunecat sâmbătă dimineață cerul Bucureștiului nu ne încuraja să fim încrezători că vom avea vreme însorită, realitatea a fost alta. Cum ne îndepărtam de Capitală și ne apropiam de Snagov, pământul era uscat, iar cerul, tot mai senin.
Tema discuțiilor de la Snagov a fost centenarul aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la Fatima, acesta fiind și subiectul relatării pe care ne-a prezentat-o Pr. Stefano Conotter, OCD. Cea de-a doua relatare, prezentată de părintele paroh, Mihai Mărtinaș, a fost: Fatima, mesaj de speranță. Cele două relatări au fost urmate de o întâlnire de discuții, în care s-au pus întrebări, s-au adus completări și clarificări.
Pe 31 martie, la ora 15, cu celebrarea Orei Sfinte, au început cele trei zile de Misiuni populare în parohia noastră.
A urmat, la ora 17.25, Calea Sfintei Cruci și apoi, Sfânta Liturghie.
Părintele predicator Iosif Antile a spus că va prezenta trei predici, care vor avea o tentă biblică și care își propun să ne ajute să înțelegem mai bine misterul crucii sau legătura dintre păcat și cruce. Cele trei meditații au fost reunite sub titlul DE LA PĂCAT LA MÂNTUIRE PRIN JERTFA CRUCII, iar în prima seară a fost dezvoltată tema MISTERUL RĂULUI ÎN LUME ȘI MISTERUL PĂCATULUI.
La altar, alături de părintele predicator, s-au aflat Pr. Paroh, Mihai Mărtinaș; Pr. Emil Moraru, prodecan al Facultății de Teologie Romano-Catolică; pr. Ioan Balint, preot pensionar. Spovezile au fost asigurate de Pr. Francisc Ungureanu, Vicar episcopal pentru cler şi vocaţii.
Duminică, pe 5 martie, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11, în parohia noastră a fost marcată Ziua mamei. Mamele au fost în centrul rugăciunii întregii comunități și au animat celebrarea liturgică.
La predică, părintele paroh, Mihai Mărtinaș, a vorbit despre ispitirea lui Isus, așa cum a fost prezentată în Evanghelia zilei, amintindu-le celor prezenți că toți cei care vor să fie ucenicii Săi trebuie să se împotrivească ispitelor. Totodată, i-a îndemnat să nu uite să trăiască timpul sfânt al Postului Mare folosind cele trei instrumente pe care ni le propune Biserica - postul, rugăciunea, pomana -, forme ale pocăinţei interioare a creştinului care „exprimă convertirea în raport cu sine, în raport cu Dumnezeu şi în raport cu ceilalţi”.
- duminica și în sărbătorile de poruncă: la orele 8.00; 9.00; 11.00; 18.00
Sfântul Rozariu:
- în fiecare seară, la 17.25
- duminica, la orele 10.25 și 17.25
Adorație Euharistică:
- În fiecare dimineață, între 7-7.50, adorație în tăcere în fața Preasfântului Sacrament.
- joia, după Liturghia de seară, ne rugăm și facem adorație pentru ispășirea păcatelor și repararea ofenselor aduse Inimii lui Isus și Inimii Mariei. În fiecare săptămâna, așezăm în centrul rugăciunii o categorie de vârstă. Astfel, ne rugăm pentru copiii, tinerii, persoanele adulte, familiile, vârstnicii din Parohia noastră!
- în fiecare primă vinere din lună, după Liturghia de la 18.00
Catehezele:
- SÂMBĂTA: la ora 11.00, clasele I – IV și clasele V – VIII.