După trei zile cu un program spiritual intens, credincioșii parohiei noastre au trăit cu bucurie hramul comunității.
Marți, 15 august, în Solemnitatea „Adormirea Maicii Domnului”, comunitatea noastră și-a sărbătorit hramul într-o atmosferă festivă. Bucuria tuturor a fost întregită de prezența ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, care a prezidat celebrarea liturgică, și a ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de către Pr. dr. Eduard Giurgi, Profesor de Drept Canonic la Facultatea de Teologie Catolică și Vicar Episcopal al secțiunii pentru cler. Acesta i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze modelul Sfintei Fecioare și „să-i facem spațiu lui Dumnezeu în viața noastră, să-l preamărim pe Dumnezeu în viețile noastre, pentru că numai astfel demnitatea noastră este cu adevărat pusă în valoare”, insistând totodată pe importanța rugăciunii personale și a participării la Liturghia duminicală.
La oferirea darurilor, au fost aduse la altar simboluri ale celor șapte sacramente.
Înainte de binecuvântarea finală, părintele paroh, Mihai Mărtinaș, a reînnoit consacrarea comunității la Inima Neprihănită a Mariei, urmată de imnul de mulțumire adresat Sfintei Fecioare, „Toată frumoasă ești Marie”; apoi, cei prezenți s-au rugat pentru obținerea indulgenței plenare, acordată cu prilejul hramului.
Părintele i-a adresat un cuvânt special de mulțumire Înaltpreasfințitului Aurel, care a răspuns la invitația de a fi prezent în mijlocul comunității pentru sărbătoarea hramului. Totodată, i-a adresat urarea „La mulți ani!”, deoarece, pe 15 august, Arhiepiscopul nostru își serbează ziua de naștere.
Apoi, Părintele i-a felicitat pe ÎPS Ioan Robu și pe Părintele Eugen Bortoș, care sărbătoreau 55 de ani de preoție.
Sâmbătă, 1 iulie 2023, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a fost prezent în comunitatea noastră, unde a conferit Taina Sfântului Mir celor 36 de candidați, care din luna octombrie s-au pregătit pentru acest eveniment. În jurul altarului s-au aflat mai mulți preoți din București.
Păstorul Arhidiecezei a fost întâmpinat de preoții parohiei și de candidații la Mir; după ce i-a binecuvântat, înainte de începerea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul a intrat în biserică pentru câteva momente de rugăciune.
Celebrarea liturgică a fost precedată de procesiunea solemnă, prin care ministranții, preoții, Păstorul Arhidiecezei și candidații la Mir au intrat în biserică.
La începutul Liturghiei, ÎPS Aurel, salutându-i pe cei prezenți, și-a exprimat bucuria de a se afla printre noi în „ziua în care Duhul Sfânt va coborî asupra acestor tineri. Este o zi de mare sărbătoare, o nouă revărsare a Duhului
Sfânt pentru comunitatea dumneavoastră”.
Omilia a fost una interactivă. Modul în care tinerii au răspuns la întrebările din partea Arhiepiscopului poate fi considerat o garanție a faptului că tinerii au înțeles că, prin primirea Mirului, sunt așteptați să participe activ şi responsabil la viaţa Bisericii. ÎPS Aurel le-a vorbit acestora despre faptul că Sărbătoarea Mirului nu trebuie să reprezinte finalul unui parcurs de formare, ci marchează începutul unei perioade de trăire matură a credinţei creştine.
Duminică, 14 mai, comunitatea noastră parohială a îmbrăcat din nou haine de sărbătoare: 27 de copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în inimile lor. Începând din luna octombrie a anului trecut, copiii au participat duminica la orele de cateheză pentru a se pregăti pentru acest moment deosebit de important din viața lor de credință.
Pe 13 mai, în ziua anterioară evenimentului, copiii și părinții lor s-au spovedit și au pregătit sărbătoarea de a doua zi.
La Sărbătoarea Primei Sfinte Împărtășanii, copiii, vizibil emoționați, au participat cu bucurie și cu mult entuziasm. Împreună cu preoții și cu ministranții, ei au intrat în biserică în procesiune.
În cuvântul de învățătură, părintele paroh, Mihai Mărtinaș, i-a îndemnat pe părinți să fie exemple pentru copiii lor și în ceea ce privește trăirea credinței, încurajându-i să continue să facă în fiecare duminică sărbătoare, participând alături de copii la Sfânta Liturghie.
Folosind exemplul Fericitului Carlo Acutis, Părintele i-a îndemnat pe copii să-și păstreze inimile curate, pentru ca să-i poate spune mereu lui Isus, atunci când se vor împărtăși: „Isuse, simte-te ca la Tine acasă!”
Fotografii realizate de Bogdan Moisa
Sâmbătă, pe 13 mai, când Biserica amintește aparițiile Sfintei Fecioare Maria la Fatima, am celebrat Ziua bolnavului. Momentul a fost marcat la ora 18:00, printr-o Sfântă Liturghie în cadrul căreia ne-am rugat în mod deosebit pentru și împreună cu persoanelor aflate în suferință și pentru vârstnicii din parohia noastră.
La Predică, Părintele paroh, Mihai Mărtinaș, a amintit că Boala face parte din experienţa noastră umană și, pornind de la Mesajul Papei Francisc pentru cea de XXXI-a Zi Mondială a Bolnavului, a spus că, şi cu privire la boală, „este important ca Biserica întreagă să se măsoare cu exemplul evanghelic al bunului samaritean, pentru a deveni un adevărat „spital de campanie”. „Îngrijește-te de el” (Lc 10,35) este recomandarea samariteanului adresată hangiului. Isus adresează această invitație fiecăruia dintre noi şi ne îndeamnă: „Mergi şi fă şi tu la fel”. Această parabolă ne arată cu ce inițiative se poate reface o comunitate pornind de la persoanele care-şi însușesc fragilitatea altora, care nu lasă să se edifice o societate de excludere, ci devin aproapele şi îl ridică şi îl reabilitează pe omul căzut. Pentru că, „a trăi indiferenți în faţa durerii nu este o alegere posibilă”, a concluzionat Părintele.
După cuvântul de învățătură a urmat administrarea Sacramentului Ungerii Bolnavilor persoanelor care aveau nevoie să fie întărite în suferința lor.
Celebrarea liturgică s-a încheiat cu o procesiune în cinstea Sfintei Fecioare, în timpul căreia cei prezenți au cântat Litania bavareză.
Fotografii realizate de Bogdan Moisa
„Aceasta este noaptea care acum, în toată lumea, îi aduce din nou la har şi-i uneşte cu sfinţii pe cei care cred în Cristos, după ce au fost smulşi din stricăciunea lumii şi din întunericul păcatului.
Aceasta este noaptea în care Cristos, rupând lanţurile morţii, se înalţă biruitor din adâncuri. …” (din Preconiul pascal sau Vestirea solemnă a Învierii).
Fotografii realizate de Bogdan Moisa
Ca pregătire pentru Solemnitatea Învierea Domnului – Paștele, în perioada 24 – 26 martie, în parohia noastră au avut loc Misiuni populare, cu tema Despre adevărata convertire. Predicator a fost Pr. dr. Eduard Giurgi, Profesor de Drept Canonic la Facultatea de Teologie Catolică și Vicar Episcopal al secțiunii pentru cler.
Vineri, 24 martie, și sâmbătă, 25 martie programul spiritual a început la ora 16:30, când cei prezenți s-au rugat Coronița Milostivirii lui Dumnezeu și Sfântul Rozariu. Apoi, la 17:25, au meditat împreună Calea Sfintei Cruci, iar la ora 18:00, au participat la Sfânta Liturghie cu predica specială pentru Misiuni.
Pe 24 martie, ca în fiecare zi de vineri, după Sfânta Liturghie, a avut loc formarea permanentă a adulților. Cu acest prilej, Părintele Eduard Giurgi a vorbit despre o plagă teribilă a vremurilor actuale, traficul de persoane. Apoi, a prezentat câteva situații ce pot fi rezolvate de Tribunalul bisericesc.
Duminică, 12 martie, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11:00, în biserica noastră parohială a avut loc un moment deosebit de aducere de mulțumire: Sr. Lina Bashir, împreună cu familia, i-au mulțumit Bunului Dumnezeu pentru darul vieții consacrate.
În jurul altarului s-au aflat parohul comunității, Pr. Mihai Mărtinaș; Pr. Prestipino Antonio, Vicar episcopal pentru viața consacrată; Pr. Marius Taloș, Superior al Regiunii Române a Ordinului Iezuit.
În cuvântul de învățătură, Părintele Taloș a vorbit despre frumusețea și importanța vieții consacrate, dar și despre disponibilitatea și gratuitatea care trebuie să se regăsească în viața oricărui creștin, dar, mai ales, în viața unei persoane care a ales să-l slujească pe Dumnezeu alegând viața consacrată. „Dragă soră Lina, dragă Mireasă a lui Cristos, să păstrezi în fiecare zi bucuria, înflăcărarea și entuziasmul. Să fii corola unui minunat buchet de flori, care se deschide pentru ceilalți, care li se oferă, care-i slujește pe ceilalți”, a spus, printre altele, părintele predicator.
Duminică, pe 5 martie, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11:00, în parohia noastră a fost marcată Ziua mamei. Mamele au fost în centrul rugăciunii întregii comunități și au animat celebrarea liturgică.
La predică, părintele paroh, Mihai Mărtinaș, după ce a explicat lecturile care au fost proclamate la Liturgia cuvântului, li s-a adresat mamelor, folosind cuvintele Papei Pius al XII-lea, rostite în anul 1942, dar atât de actuale și astăzi: „Familia străluceşte luminată de un soare propriu, care este soţia. Da, soţia şi mama este ca soarele familiei. Însă ea este soare prin generozitatea şi dăruirea ei, prin devotamentul ei constant, prin delicateţea ei trează şi atentă la tot ce merită să facă fericită viaţa bărbatului şi a copiilor. Soţia este soarele familiei prin claritatea privirii sale şi prin ardoarea cuvântului său. Ochii şi glasul ei pătrund cu delicateţe în suflet, îl înmoaie, îl ating, îl ridică şi îl scot din furtuna patimilor. [...] O, dacă aţi şti ce sentimente adânci de iubire şi de recunoştinţă trezeşte şi imprimă o atare imagine de soţie şi mamă în inima tatălui şi a copiilor!”
- duminica și în sărbătorile de poruncă: la orele 8.00; 9.00; 11.00; 18.00
Sfântul Rozariu:
- în fiecare seară, la 17.25
- duminica, la orele 10.25 și 17.25
Adorație Euharistică:
- În fiecare dimineață, între 7-7.50, adorație în tăcere în fața Preasfântului Sacrament.
- joia, după Liturghia de seară, ne rugăm și facem adorație pentru ispășirea păcatelor și repararea ofenselor aduse Inimii lui Isus și Inimii Mariei. În fiecare săptămâna, așezăm în centrul rugăciunii o categorie de vârstă. Astfel, ne rugăm pentru copiii, tinerii, persoanele adulte, familiile, vârstnicii din Parohia noastră!
- în fiecare primă vinere din lună, după Liturghia de la 18.00
Catehezele:
- SÂMBĂTA: la ora 11.00, clasele I – IV și clasele V – VIII.