PAROHIA ROMANO - CATOLICĂ ADORMIREA MACII DOMNULUI BUCURESTI

Actualitate 2024

Actualitate 2023

Actualitate 2022

Actualitate 2021

Actualitate 2020

Actualitate 2019

Actualitate 2018

Actualitate 2017

Actualitate 2016

Actualitate 2015

Actualitate 2014


Hramul, sărbătoarea întregii comunități

Joi, 15 august, în Solemnitatea „Adormirea Maicii Domnului”, parohia noastră a celebrat hramul comunității. Sărbătoarea a fost pregătită printr-un program intens de rugăciune: cu trei zile înainte de hram, credincioșii comunității au participat la Sfânta Liturghie, la o zi de Adorație euharistică și la rugăciunea integrală a Sfântului Rozariu. Sfânta Liturghie solemnă de hram – care a fost transmisă pe Angelus TV, postul catolic de televiziune – a fost celebrată la ora 18:00 și a adunat în jurul altarului mai mulți preoți din București, diecezani și călugări. Celebrarea a fost prezidată de Pr. Emil Diac, paroh al Parohiei „Regina Sfântului Rozariu” (Popești-Leordeni), iar cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr. Dr. Francisc Ungureanu, Director Angelus TV. Membrii comunității au participat în mod activ la celebrarea liturgică prin citirea lecturilor, a invocațiilor de la Rugăciunea credincioșilor, purtând darurile la altar la momentul Oferirii darurilor. Corul „Ave Maria” al Parohiei noastre a pregătit cu perseverență și evlavie cântările Sfintei Liturghii, care au inclus și „Missa Beatae Virginis Mariae”, o lucrare nouă a compozitorului contemporan Michel Wackenheim. Această missă - aflată la prima audiție în România - predispune la interiorizare, îndeamnă la rugăciune și contemplare, favorizând aprofundarea tainei acestei sărbători. Înainte de binecuvântarea finală, Părintele paroh, Mihai Mărtinaș, a reînnoit Consacrarea comunității la Inima Neprihănită a Mariei, apoi cei prezenți s-au rugat pentru obținerea Indulgenței plenare, cu ocazia hramului.

citeste mai mult

Din nou împreună la Sanctuarul marian diecezan

O parte dintre enoriașii parohiei noastre au ales să petreacă ultimul sfârşit de săptămână al acestei luni – 25 și 26 mai – departe de agitația orașului, într-o oază de liniște, loc ce te predispune la rugăciune şi la interiorizare: Mănăstirea Călugărilor Carmelitani Desculți de la Ciofliceni (Snagov), Sanctuarul marian al Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Cele două relatări pe baza cărora cei prezenţi au avut ocazia să mediteze – „Fecioara Maria văzută prin ochii evreilor antici” și „Maria, noua Evă” – au fost urmate de discuții, în cadrul cărora s-au adus lămuriri, completări, explicații sau, pur și simplu, s-a dat mărturie despre prezența maternă a Sfintei Fecioare și despre mijlocirea Ei în viața atâtor oameni. Momentele de comuniune, rugăciunea făcută împreună, participarea la Sfânta Liturghie, faptul de a sta la masă alături de persoane pe care, în mod obișnuit, le întâlnești doar la biserică – toate acestea au consolidat relaţiile interumane și au sporit mulțumirea apartenenței la o comunitate parohială. Surpriza făcută unei tinere mămici care-și serba ziua de naștere a adus un plus de bucurie celor prezenți. Nici de data aceasta, din programul spiritual nu a lipsit procesiunea în cinstea Sfintei Fecioare, în jurul mănăstirii, pe timpul căreia s-au cântat cântece mariane. Următoarea ieşire la Snagov este programată pentru primul sfârșit de săptămână al lunii octombrie. Sunt alese lunile mai şi octombrie, luni închinate în mod deosebit Sfinte Fecioare Maria, deoarece parohia noastră, având-o ca Patroană spirituală pe Maica Domnului, se cuvine să o cinstească în mod deosebit. Scopul acestor zile petrecute împreună este acela de a ne cunoaște mai bine, de a înainta în viața de credință și împreună s-o lăudăm pe Sfânta Fecioară Maria chiar în Sanctuarulul marian diecezan.

citeste mai mult

PRIMA ÎMPĂRTĂȘANIE, ZI DE BUCURIE PENTRU ÎNTREAGA COMUNITATE

Atmosferă de sărbătoare, emoții, bucurie, chipuri fericite și zâmbitoare – sunt doar câteva cuvinte ce pot descrie atmosfera de duminică, 12 mai, când 30 de copii din parohia noastră l-au primit pentru prima dată în inimile lor pe Isus. Evenimentul a fost încununarea celor șapte luni de pregătire, pe care copiii au parcurs-o pentru acest moment deosebit din viața lor de credință. Sâmbătă, în ziua anterioară evenimentului, copiii, alături de părinții lor, s-au spovedit și apoi au pregătit sărbătoarea de a doua zi. Duminică, în cuvântul de învățătură, părintele paroh i-a îndemnat pe părinţi să fie exemple de trăire a credinței, să se roage, să participe la Sfânta Liturghie împreună, fiind astfel exemple pentru copiii lor în ceea ce privește trăirea credinței și să nu uite să se ocupe și de formarea religioasă a acestora. Cei 30 de copii au animat Sfânta Liturghie citind lecturile, participând la Rugăciunea credincioșilor și la Oferirea darurilor. Ziua de duminică a fost prilej de bucurie pentru întreaga comunitate. De aceea, îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru acest dar și tuturor persoanelor care prin dăruirea lor au făcut din această zi o sărbătoare deosebit de frumoasă.

citeste mai mult

Vigilia Pascală 2024

„Aceasta este noaptea care acum, în toată lumea, îi aduce din nou la har şi-i uneşte cu sfinţii pe cei care cred în Cristos, după ce au fost smulşi din stricăciunea lumii şi din întunericul păcatului. Aceasta este noaptea în care Cristos, rupând lanţurile morţii, se înalţă biruitor din adâncuri. …” (din Preconiul pascal sau Vestirea solemnă a Învierii). Fotografii realizate de Bogdan Moisa

citeste mai mult

„Lacrimi de bucurie” - Misiuni populare

Vineri, sâmbătă și duminică – pe 15, 16 și 17 martie, în parohia noastră au avut loc Misiuni populare, cu tema „Lacrimi de bucurie”. Predicator a fost Părintele Petru Beșleagă, din Dieceza de Iași, Decanatul de Bacău. Vineri și sâmbătă, programul spiritual a început la ora 16:30, cu Coronița Milostivirii lui Dumnezeu, urmată de Rozariul Marian; apoi, la 17:25, cei prezenți au meditat Calea Sfintei Cruci, iar la ora 18:00, au participat la Sfânta Liturghie, cu predică specială pentru Misiuni. Duminică, predici speciale de misiuni au fost rostite în cadrul Liturghiilor de la orele 8:00 și 11:00. În cele trei zile de Misiuni, ce au avut ca scop pregătirea credincioșilor din parohia noastră pentru Solemnitatea Învierii, Părintele predicator i-a invitat pe toți să-și deschidă inimile, pentru a se lăsa atinși de cuvântul lui Dumnezeu. Predicile părintelui au vorbit despre lacrimile care izvorăsc din „bucuria de a se căi; din bucuria de a ierta; din bucuria de a te ruga; din bucuria de a iubi”. Folosindu-se de exemple relevante, i-a ajutat pe cei prezenți să (re)descopere bucuria care izvorăște dintr-o căință sinceră, ce umple inima omului după ce primește iertarea lui Dumnezeu, în sacramentul Spovezii și i-a îndemnat să ceară darul lacrimilor pentru propriile greșeli. Bucuria de a ierta a fost prezentată ca rod ce izvorăște din depășirea neînțelegerilor, a disputelor cu ceilalți și din reluarea relațiilor de bună înțelegere. Bucuria de a te ruga izvorăște din rugăciunea unei inimi smerite, rugăciune ce trebuie să se înalțe către Domnul cu credință și speranță.

citeste mai mult

copyright©PAROHIA ROMANO-CATOLICĂ ADORMIREA MAICII DOMNULUI,București