Crăciunul este pentru toți creștinii prilej de primenire sufletească, dar și de întărire a comuniunii. Dar pentru a celebra cu adevărat Crăciunul, Cristos trebuie să se nască în inimile noastre.
Solemnitatea Nașterii Domnului să fie pentru toți oamenii Cristos în inimi!
Duminică, 31 octombrie, Înaltpreasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a fost prezent în comunitatea noastră pentru a conferi Taina Sfântului Mir celor 37 de candidați, care timp de nouă luni s-au pregătit pentru acest eveniment. În jurul altarului s-au aflat și Pr. Gabriel Popa, Secretar eparhial; Pr. Francisc Ungureanu, Consilier episcopal și Director Angelus TV; Pr. Marius Bănuță, vicar la Parohia „Sfânta Cruce”; Pr. Iosif Tiba, paroh la Parohia „Sf. Francisc”; Pr. Viorel Cuș, vicar parohial; Pr. Mihai Mărtinaș, Parohul comunității noastre.
Cei 37 de tineri reprezintă a doua serie de candidați la Sacramentul Mirului, care au urmat programul catehetic „Ești ales”. Acest program are menirea să-i poarte „pe tineri într-o călătorie prin întreaga credință catolică, cu toată bogăția și vitalitatea ei. Programul este eficient și pasionant, reunind materiale video profesioniste și un bogat manual pentru participanți” (programe.cateheza.ro).
În ziua sărbătorii, Păstorul Arhidiecezei a fost întâmpinat de Preoții parohiei și de candidații la Mir; după ce i-a binecuvântat, înainte de începerea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul s-a recules pentru câteva momente în biserică.
Celebrarea liturgică a început în mod solemn, cu precesiunea formată din ministranți, preoți, Arhiepiscop și candidații la Mir.
Duminică, 24 octombrie, în comunitatea noastră s-a celebrat Sărbătoarea familiilor, prilej de bucurie pentru întreaga comunitate, dar mai ales pentru cele 8 familii care au ales să-și reînnoiască în fața altarului jurământul din ziua căsătoriei.
Familiile sărbătorite, împreună cu Părintele Paroh, Mihai Mărtinaș, și cu ministranții, au intrat în biserică în procesiune.
În cadrul cuvântului de învățătură, Părintele i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze exemplul lui Bartimeu, cerșetorul orb di Evanghelia zile, care cu încredere și curaj „a strigat după Domnul, pentru ca acesta să-l ajute. Să avem și noi atitudinea lui Bartimeu, să fim perseverenți și plini de credință și să-i cerem ajutorul lui Dumnezeu în fiecare moment al vieții. El ne va ajuta să ne „recăpătăm vederea” ca să putem urma drumul drept al credinței”. Apoi, pentru a marca și la predică Sărbătoarea familiilor, Părintele a vorbit despre căsătoria dintre un bărbat și o femeie, dorită și orânduită de Dumnezeu și ridicată de Cristos la demnitatea de Sacrament, și i-a îndemnat pe cei prezenți ca prin viața lor de căsătorie, de familie, să fie exemplu luminos pentru cei din jur. De asemenea, i-a încurajat să lupte împotriva noilor ideologii care disprețuiesc valoarea persoanei, a Vieţii, a căsătoriei şi a familiei.
Duminică, 15 august, în Solemnitatea Adormirea Maicii Domnului, parohia noastră a îmbrăcat din nou haine de sărbătoare, celebrând hramul comunității.
Sărbătoarea a fost pregătită printr-un program intens de rugăciune: astfel, în ultimele trei zile premergătoare evenimentului, credincioșii parohiei au avut ocazia să se pregătească pentru hramul comunității participând la rugăciunea integrală a Sfântului Rozariu, la Sfânta Liturghie și la momente de Adorație euharistică.
Pe 15 august, Sfânta Liturghie solemnă de hram a fost celebrată la ora 11:00, fiind prezidată de Pr. Antonio Prestipino OCD, Vicar episcopal pentru viață consacrată, alături de care au concelebrat mai mulți preoți din Arhidieceză sau care erau în trecere prin București.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de Părintele Lucian Dîncă, AA, Lector universitar Facultatea de Teologie, care a subliniat faptul că mesajul acestei sărbători este unul de speranță: mormântul nu are ultimul cuvântul; noi nu am fost creați pentru acest pământ, ci pentru cer, iar Înălțarea Preasfintei Fecioare Maria cu trupul şi sufletul la cer ne demonstrează tocmai acest lucru.
Membrii comunității au participat în mod activ la celebrarea liturgică prin citirea lecturilor, a invocațiilor de la Rugăciunea credincioșilor, purtând darurile la altar la momentul Oferirii darurilor.
Înainte de binecuvântarea finală, Părintele paroh, Mihai Mărtinaș, a reînnoit Consacrarea comunității la Inima Neprihănită a Mariei, apoi cei prezenți s-au rugat pentru obținerea Indulgenței plenare, cu ocazia hramului.
Părintele paroh le-a mulțumit lui Dumnezeu și Sfintei Fecioare; preoților care au fost prezenți la Sfânta Liturghie; membrilor corului; tuturor persoanelor care s-au implicat pentru buna desfășurare a sărbătorii.
Fotografii realizate de Daniel Pușcașu
Duminică, 27 iunie, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11:00, 11 copii din parohia noastră l-au primit pentru prima dată pe Isus în inimile lor. Liturghia a fost celebrată de preoții comunității: Pr. Mihai Mărtinaș și Pr. Viorel Cuș.
Cu o zi înaintea sărbătorii, au avut loc examinarea copiilor și prima lor spovadă, momente urmate de pregătirea sărbătorii. De asemenea, sâmbătă a fost ocazie de spovadă și pentru părinți.
Duminică, protagoniștii sărbătorii - cei 11 copii - au animat Sfânta Liturghie citind lecturile, cântând psalmul și purtând darurile la altar, la Oferirea darurilor.
În cuvântul de învățătură, părintele paroh i-a felicitat pe copii pentru că au avut curajul să participe, duminică de duminică, la cateheza pregătitoare pentru Prima Sfântă Împărtășanie, în ciuda situației generate de pandemie.
Cu inimile pline de bucurie, credincioșii parohiei noastre au participat la Vigilia pascală și la Liturghiile de Înviere, mulțumindu-i cu recunoștință lui Dumnezeu pentru că anul acesta au putut să fi prezenți în mod fizic la biserică și să trăiască această mare Solemnitate și la nivel comunitar, participând alături de ceilalți membri ai comunității la celebrările pascale.
Bucuria învierii lui Cristos, Lumina lumii, să rămână mereu cu noi și să ne călăuzească!
Fotografii realizate de Bogdan Moisa și Bogdan Mălureanu
- duminica și în sărbătorile de poruncă: la orele 8.00; 9.00; 11.00; 18.00
Sfântul Rozariu:
- în fiecare seară, la 17.25
- duminica, la orele 10.25 și 17.25
Adorație Euharistică:
- În fiecare dimineață, între 7-7.50, adorație în tăcere în fața Preasfântului Sacrament.
- joia, după Liturghia de seară, ne rugăm și facem adorație pentru ispășirea păcatelor și repararea ofenselor aduse Inimii lui Isus și Inimii Mariei. În fiecare săptămâna, așezăm în centrul rugăciunii o categorie de vârstă. Astfel, ne rugăm pentru copiii, tinerii, persoanele adulte, familiile, vârstnicii din Parohia noastră!
- în fiecare primă vinere din lună, după Liturghia de la 18.00
Catehezele:
- SÂMBĂTA: la ora 11.00, clasele I – IV și clasele V – VIII.